Le Havre

Datum plaatsen bericht 25 March 2015
Categorie van het artikel Steden Frankrijk

Le Havre is een havenstad gelegen in het departement Seine-Maritime in de regio Haute-Normandie. Het ligt aan de monding van de rivier De Seine. Le Havre heeft na Marseille de grootste haven van Frankrijk maar heeft wel de grootste containerhaven van Frankrijk. In de Tweede Wereldoorlog werd bijna de hele stad verwoest en de stad die tijdens de wederopbouw ontstond werd in 2005 door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.

De geschiedenis

De stad en de haven werden samen opgericht in 1517 door koning François I. Daarvoor waren er al wel dorpjes te vinden. In de ijzertijd begonnen de Kelten zich er te vestigen en ook de Romeinen deden dit. Een jaar na de oprichting van de stad kreeg de stad haar eerste schip. Le havre werd later een verzamelplaats voor de Franse vloot. Ook vertrok de visserij op kabeljauw in Newfoundland vanaf de stad.

De stad zag na de vorming van kolonies, de handel daarmee wel zitten. Vooral het leer, suiker en tabak van Amerika. In 1564 vertrok vanuit Le Havre een expeditie naar de nieuwe wereld waar de eerste Franse kolonie werd gesticht. In de 16e eeuw begonnen ook de religieuze oorlogen. De Protestante reformatie was in Normandië relatief goed gelukt. In 1562 kregen de protestanten de overhand in de stad. De eerste Protestantse kerk van de stad werd in 1600 gebouwd, maar deze werd in 1685 weer verwoest vanwege de herroeping van het Edict van Nantes. In 1787 mocht er door het Edict van Tolerantie weer een Protestante plaats van aanbidding worden gebouwd. Geen kerk, want het werd eigenlijk door de vingers gezien en niet goedgekeurd. In de 17e eeuw werd de stad ook versterk met muren om de stad en een fort. In deze eeuw is de stad ook belangrijk in de handen van exotische producten uit Amerika en de slavenhandel.

Le Havre kent meerdere zeeslagen

In de 18e eeuw plande de Fransen een aanval om Groot-Brittannië te veroveren. Frankrijk leed echter verliezen bij een paar beslissende zeeslagen. Groot-Brittannië koos daarom de aanval op Le Havre, waar ontzettend veel troepen en schepen gestationeerd waren. De stad leed bij die slag grote verliezen. Tijdens de Franse Revolutie had de stad de op één na grootste haven van Frankrijk.
De handel van Le Havre moest wel door blijven gaan. Vooral de graanhandel was belangrijk in verband met de leveringen aan Parijs. Toch was de stad genoodzaakt om de havenactiviteit te verlagen vanwege de oorlog met Engeland, de piratenactiviteit en de continentale blokkade. Het aantal inwoners nam daardoor ook sterk af.

Na de revolutie en de oorlogen van Napoleon kon de economie weer herstellen. De dreiging van Groot-Brittannië nam ook af, waardoor de handel weer hersteld kon worden. Door de economische groei naam ook het aantal inwoners snel toe. Hierdoor ontstonden er veel sloppenwijken. Deze wijken brachten problemen met zich mee, er ontstonden namelijk veel ziektes, veel inwoners leden aan alcoholisme en er was kindersterfte. Maar de economische groei bracht natuurlijk ook ontzettend veel goeds met zich mee. Er kwam een grote stedelijke ontwikkelingen, er werd vuilnis opgehaald en riolering aangelegd. Dit zorgde voor aangename woongelegenheden.

Le Havre is in de tweede wereldoorlog totaal verwoest

Naast een ontzettend belangrijke haven werd het in deze tijd ook een mooie badplaats. In het einde van de 19e eeuw nam de welvaart weer af. Er kwam inflatie en dat leidde tot werkeloosheid. Dit zorgde ervoor dat Socialistische partijen invloedrijk werden, dat liet de stad even schudden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen er ontzettend veel burgers om het leven omdat ze als soldaat gingen vechten. De stad zelf bleef wel gespaard van verwoesting. Hoe anders was dat in de Tweede Wereldoorlog. De stad werd al vrij vroeg ingenomen door de Duitsers en door haar ligging bouwden de Duitsers er veel verdediging en artillerie in de stad. Reden voor de geallieerden om de stad erg veel te bombarderen. Een groot deel van de bevolking koos ervoor om te evacueren. Toen de Duitsers de stad moesten verlaten lieten ze een spoor aan verwoesting achter. Ze lieten schepen zinken en verwoestten de infrastructuur van de haven. De verwoesting van de Tweede Wereldoorlog was ongekend groot. Op sommige delen gewoon van de kaart geveegd en veel mensen moesten het leven laten.

De bezienswaardigheden

Na de oorlog moest de stad weer opgebouwd worden. Onder leiding van architect Auguste Perret werd dit snel verwezenlijkt. Le Havre is het nu weer erg belangrijk in de industrie en de handel. Gelukkig is niet alles van de stad verwoest. Zo zijn er nog genoeg gebouwen om te bezoeken. Een voorbeeld hiervan is de Cathédrale Notre-Dame du Havre, een prachtige oude kerk midden in de moderne binnenstad. De kerk is alle dagen open en de toegang is gratis. De kerk is één van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. De rest van het centrum is daarom ook veel moderner. Wat het ook zeker waard is om te bezichtigen de kunst in het Musee des Beaux Arts Andre Malraux. Dit museum heeft een prachtige impressionistische collectie aan kunst en is het daarom zeker de moeite waard.