Genua

Datum plaatsen bericht 22 March 2015
Categorie van het artikel Steden Italië

Genua is de hoofdstad van de regio Ligurië. Het is een van de grootste Europese steden, en de grootste havenstad van Italië. De stad heeft de bijnaam La Superba, wat "De Trots" betekend. Dit komt door haar grootse verleden en haar indrukwekkende bezienswaardigheden. De stad heeft een rijke kunst, muziek, architectuur en gastronomie. Het is ook geboorteplaats van Christopher Columbus. Genua maakt ook onderdeel van de industrie driehoek van Noord-Italië. Dat in combinatie met de havens maakt het tot één van de belangrijkste economische centra van het land.

De geschiedenis

Uit vondsten op de plek waar de stad nu ligt blijkt dat de plek al lang bewoond is. Het is waarschijnlijk bewoond geweest door de Grieken en Etrusken. De stad werd bekend als Stalia en had een bondgenootschap met Rome. Na de val van het West-Romeinse rijk, bezetten de Ostrogoten de stad. Na de oorlog met de Byzantijnen, die de Byzantijnen wonnen, werd Genua de zetel van hun predikant. Toen de Lombarden Italië binnenvielen vluchtte de bisschop van Milaan naar Genua. Na jaren veroverde de Lombarden de stad alsnog.

In 773 voegde het Lombardische koninkrijk zich bij het Frankische koninkrijk. Na een rustige periode, waarin werd gebouw aan hun stad en vloot, werd de stad aangevallen en platgebrand door Islamitische piraten uit Noord-Afrika. De stad is daarna waarschijnlijk oongeveer vijf jaar onbewoond geweest.

Genua

In de 10e eeuw, onder controle van de Obertenghi familie, werd Genua één van de eerstesteden in Italië waar de burgers burgerlijke rechten kreeg. Later werd de stad lid van de Maritieme Republieken, samen met Venetië, Pisa en Amalfi. Ze werden één van de machtigste krijgmachten op zee en de stad kreeg veel macht. In die tijd kreeg Genua een groot aandeel in de slavenhandel.

De relatie tussen Venetië en Byzantinië verslechterde maar dit werd niet erg gevonden, sterker nog, dit kwam Genua heel goed uit. De stad was nog steeds bondgenoot van de Byzantijnen en kon op deze manier ontzettend gaan uitbreiden, vooral in de Zwarte Zee. Genua won belangrijke slagen met Pisa en Venetië, en kreeg dus veel controle. Maar de pest, de Zwarte Dood, zorgde voor veel problemen voor de stad. Ondanks dat duurde de oorlog met Venetië voort. Het was Genua bijna gelukt om Venetië helemaal onder de knie te krijgen, maar door het herleven van Venetië is dit uiteindelijk niet gelukt.

In 1390 begon Genua met kruistochten tegen de barbaarse piraten van Noord-Afrika met behulp van de Fransen. Achteraf was dit geen goede zet want Genua werd zelf veroverd door de Fransen. Later kwam de stad onder heerschappij te staan van Visconti van Milaan.

Kunst in Genua

De 16e eeuw was een erg goede periode voor de stad. Dit trok veel kunstenaars aan en in de stad werden prachtige gebouwen ontworpen en gebouwd. Maar het succes duurde niet lang, in de 17e eeuw kwam de stad in een crisis terecht.Een nieuwe uitbraak van de pest zorgde dat de helft van de totale bevolking stierf. Daarna werd de stad ook nog eens slachtoffer van zeebombardementen door de Fransen vanwege het feit dat de stad de Spanjaarden heeft gesteund. Uiteindelijk kreeg Oostenrijk de macht over Genua maar weer later werd de stad overgenomen door Napoleon, waartegen de bevolking in opstand kwam. Uiteindelijk is de stad bij het koninkrijk Italië gevoegd.

In de tweede wereldoorlog heeft de stad ook veel te verduren gekregen, zowel van luchtaanvallen als zeeaanvallen. De stad werd uiteindelijk bevrijd door de Partizanen (verzetstrijders), een paar dagen voor het arriveren van de geallieerden.

De bezienswaardigheden

De stad heeft ondanks de tweede wereldoorlog, nog veel gebouwen die nog wel intact zijn gebleven of gerestaureerd. De stad is nog steeds een doolhof aan mooie pleintjes en typisch Genuaanse steegjes. Bezoek de Via Garibalde, u vindt daar aan één straat 16 paleizen. Het Piazza De Ferrari is één van de vele prachtige pleinen die de stad te bieden heeft. Ook heeft het tal van musea, opera's en nog veel meer cultuur.