Alkmaar

Datum plaatsen bericht 17 April 2015
Categorie van het artikel Steden Nederland

Alkmaar ligt in de provincie Noord-Holland. De stad is mede bekend vanwege de kaasmarkt die er vanaf april tot begin september wekelijks op vrijdagmorgen wordt gehouden. De stad wordt dan ook wel de Kaasstad genoemd. Daarnaast heeft de stad nog veel meer te bieden zoals een historisch centrum met prachtige oude gebouwen en andere bezienswaardigheden.

De geschiedenis

De eerste bewoners van Alkmaar woonden ongeveer op de plek waar nu de Sint-Laurenskerk ligt. Het was toen niet meer dan een stuk moerassige grond waar een paar mensen woonden. Tijdens de middeleeuwen werd deze plaats door een rivier, genaamd de Rekere, gescheiden van de Friezen. Eerst viel het plaatje nog onder de parochie Heiloo maar in 1038 werd Alkmaar een eigen rechtsgebied. Op 11 Juni 1254 kreeg de stad stadsrechten van Willem II van Holland. Mede vanwege het feit dat de stad toen belangrijk was in de oorlog tegen de West-Friezen.

Albrecht van Saksen

De bouw van de bekende Sint-Laurenskerk is in het jaar 1470 begonnen. In 1492 ontstond er een opstand die begon bij de boeren. Ze waren boos omdat ze ondanks alle economische moeilijkheden ook nog eens ruitergeld moesten gaan betalen. Later kregen de boeren en andere opstandelingen steun van het bestuur van steden zoals Alkmaar en Haarlem. De opstand werd echterdoor Albrecht van Saksen neergeslagen en Alkmaar werd door hem gestraft voor het ondersteunen van de opstandelingen. Als straf werden de muren om de stad afgebroken zodat de defensie werd verzwakt. In 1517 kreeg de stad hier last van. De Friezen vielen namelijk de stad aan en omdat de muren af waren gebroken konden ze eenvoudig de stad binnen dringen. De Friezen plunderden de stad en brachten grote schade aan.

Voor de 16e eeuw werd Alkmaar omringd door meren. De stad kon tol eisen over het vervoer van goederen over deze meren. De stad werd destijds ook een handelscentrum voor de omgeving. In de 16e eeuw begon Alkmaar aan landwinning waardoor de stad langzaam groeide. Ook de verdediging werd verbeterd door middel van muren en singels. In 1527 werd het Achtermeer drooggelegd, dit staat bekend als de eerste drooglegging in Holland.

Diederik Sonoy

In 1572 werden priesters en broeders door de Geuzen onder leiding van Diederik Sonoy opgepakt. Ze hebben de priesters en broeders eerst op verschrikkelijke manieren gemarteld en daarna vermoord. De reden hiervoor was dat de priesters en broeders trouw bleven aan het katholieke geloof en de Geuzen waren protestanten. 1572 was ook het jaar dat de Spanjaarden Almaar aanvielen. De stad kon de aanval echter afweren met behulp van onder andere kokend teer en brandende takken. Deze dag was het keerpunt voor de Spanjaarden, Alva trok zich namelijk terug. Deze dag wordt nog steeds elk jaar, op 8 oktober, gevierd in Alkmaar .

In de 17e eeuw ontwikkelde Alkmaar zich verder als handels- en verzorgingscentrum. Zout, schepkalk en touw waren producten die veel in de stad werden gemaakt en verhandeld. In 1622 werd de Accijnstoren op de Bierkade gebouwd. Accijns vormde een belangrijke vorm van inkomsten voor de stad.

In 1824 liet werd het Noordhollandsch Kanaal gegraven, deze liep recht door Alkmaar omdat dat ten goede zou komen voor de handel. Het werkte juist tegenovergesteld. Doordat alles eenvoudig en snel door de stad kon worden geloodst bleef niemand meer in Alkmaar overnachten waardoor de gasthuizen en herbergen geen klanten meer hadden.

De bezienswaardigheden

Alkmaar is een mooie stad om te bezoeken en niet alleen op de vrijdagmorgen als de kaasmarkt wordt gehouden. Ook de grachten, het historische centrum en gezellige sfeer zijn redenen om er naar toe te gaan. Het biermuseum en het kaasmuseum zijn ook leuk te bekijken en vergeet niet de bekende Sint-Laurenskerk te bezoeken. Verder heeft de stad nog veel meer te bezienswaardigheden waaronder rond 400 rijksmonumenten.